ŠTA KAD JE PROJEKT GOTOV?

Kako sam radila slikovnicu BOŽIĆNA TIŠINA, Višnja Anić, ŠK

Predzadnji tjedan u studenom dobivam poziv od urednice skojom surađujem već dugi niz godina. Hitno joj treba nacrtati slikovnicu od 30 stranica. Hm, može, ali koliko je zaista hitno?

Ja mogu raditi brzo, ali volim imati najmanje 4 tjedna kako bi knjiga ‘odležala’ u mojoj glavi prije konačnog izlaska na svjetlo dana. Najidealnije je ako mi je rok dva-tri mjeseca.
No, jedanaesti je mjesec, a oni žele knjigu u prodaji sljedeći mjesec. Prije Božića. Točnije, 15. prosinca bi knjiga zajedno sa zlatnim zvjezdicama i lakom na koricama morala biti na policama knjižara. Dakle, hitno znači 6. prosinac. Dakle, 10 dana. HAHAHA! Prvo pomislim i čak se i na glas nasmijem zajedno s urednicom preko telefona. A onda shvatim da je ona očajna.

BOŽIĆNA TIŠINA, Višnja Anić, Branka Hollingsworth Nara,
izdavač Školska knjiga 2020

I tu počinje dvojba, trojba i ostale ojbe gdje se borim protiv moje samilosne strane koja mora pomoći ljudima u nevolji, a koja se udružila s natjecateljskom stranom koja sebi i drugima mora dokazati/pokazati da se to može. Jer, trenutno još hendlam majstore koji razvlače instalacije za struju i podno grijanje na kući koju nadzirem u gradnji i odlazim po djecu u školu u drugi grad, i radim promo materijale za kalendar koji želim da ga svi vide i kupe, i kupujem namirnice i kuham i perem i šetam psa… Hm, ma ‘ko ga šiša, to radim svaki dan, a knjigu nacrtati u 10 dana – to je izazov! Koji je još i gotov za 10 dana, pa se mogu odmarati koliko hoću! (HAHAHA, sarkastično).
Neću u detalje, ali bilo je gusto i napeto i – uspješno!

BOŽIĆNA TIŠINA, Višnja Anić, Branka Hollingsworth Nara,
izdavač Školska knjiga 2020

Prvo sam pročitala tekst (koji je već bio prelomljen tako da se nisam morala baviti i time – to je dizajnerski posao ali se često od mene zahtijeva i prijelom teksta u knjizi). Primijetila sam da je tekst takav da mi se vizualno ponavlja jedna stranica. Sugerirala sam urednici da izbacimo tu stranicu kako ne bih radila dvije iste ilustracije. Tu je ona pripomogla ponovo prolazeći kroz tekst i skrativši slikovnicu za još jednu duplericu. Tekst je stavljen na druge stranice, a mi smo dobile jedan dan manje posla na ilustracijama i što je važnije, bolji ritam slikovnice. Također smo se dogovorile da se odmah napravi ilustracija za korice kako bi se knjiga stavila na njihov web shop i počela promovirati. S tim su se u izdavačkoj kući složili pa je prvi zadatak bio napraviti probnu ilustraciju s glavnim likovima i korice. Umjesto probne ilustracije, ja sam napravila tri ilustracije iz knjige koje imaju likove kako bi art direktorica vidjela o čemu se radi i da li im se sviđa to kako ću raditi.
U tih nekoliko ‘probnih’ ilustracija definirala sam količinu nužnih detalja i atmosferu knjige. Zahtijevali su samo da promijenim dominantnu boju i tako sam krenula u rad.
Uvijek je nekoliko prvih ilustracija veliki gušt, ali i nervoza dok ne uhvatim pravi ‘val’ koji će iznjedriti slikovnicu kao cjelinu. Ova je, iako s nemogućim rokom, na kraju osvanula vrlo dobro!

BOŽIĆNA TIŠINA, Višnja Anić, Branka Hollingsworth Nara,
izdavač Školska knjiga 2020

I sad je već tjedan dana prošlo od te strke i frke. Ja sam još uvijek smetena vakuumom koji je nastao nakon eksplozije adrenalina. Čega da se sad primim? imam nekoliko slikovnica na kojima radim već neko vrijeme i znam da bih se trebala primiti barem one koja ima najbliži rok, ali iscrpljenost je povelika. Odbojnost prema radu poprilična. Skupljam snagu okrenuti kormilo u potpuno drugom smjeru i polako, dan za danom to i činim…
A da li bih to sve ponovila. Crtački crv u meni već maše repom!:)))

https://shop.skolskaknjiga.hr/bozicna-tisina.html

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s