Hrvatske narodne bajke

Prepričala: Sanja lovrenčić
Izdavač: Mala zvona

Mačak i lisica

Hrvatske narodne bajke je knjiga s kojom sam započela 2024. godinu. Bajke su mala poslastica jer u njima je sve moguće, ne skanjuju se ni pred čim i izvrću stvarnost tako da dopuštaju čitatelju da se zabavi i nasmije, ali i pozabavi i svojom tamnom stranom.  A i meni, kao ilustratoru, su dane nove slike.

Proždrlica

Promatrati teme i neočekivan način na koji su obrađene mi je jedan od užitaka koji prati čitanje bajki. U bajci Proždrlica glavni je lik djevojka koja nevjerojatno puno jede i ona na kraju bude nagrađena udajom za princa koji joj to može i priuštiti. Možda bi se očekivalo da se ta osobina u priči kazni, ali u doba kad je glad bila sveprisutna kod seljaka i kad je ta priča nastala, zadovoljstvo koje je ovakav kraj pružio slušatelju je sigurno bilo puno veće nego da je djevojka kažnjena zbog pohlepe.

Mladić i vražji car

Zanimljivo mi je bilo ilustrirati čudovišne likove—promatrala sam kako se u glavi pročitani tekst pretvara u sliku i emociju koja tek na papiru dobiva pravu dimenziju.

Sluga gospodinu naplatio, prva verzija
Sluga gospodinu naplatio, druga verzija

Htjela sam u ilustracije unijeti jezu koju bajke nose u sebi, a opet da ne budu premračne za dob kojoj su namijenjene. Zato sam prvoj seriji ilustracija dodala više boje.

Pjetlićeva družina

Knjigu naručite ovdje

Leave a comment